Winters vibe – Chocolate kale chips & Oat chilli chai latte

Posted by: on Dec 7, 2011 | 2 489 Comments

Translation at the end of the post

The Vibes of Winter are starting to spread and it´s time to keep ourselves warm

…What lights your fire, baby?

 När temperaturen sjunker suktar jag efter sätt att hålla min inre temperatur hög (Tro nu inte för mycket.. detta inlägg endast är matrelaterat, jag lovar:) Chili, Chai och Choklad värmer skönt och förblir mina BFF´s i sisådär 4 månader till. Hello friends! Ja, vindarna tätnar, grönt skiftar i silver och mina celler spritter av lycka. Jag älskar vintern. Jag älskar att känna hur vilan vill infinna sig, hur kroppen längtar efter mjuk, krämig och värmegivande mat. För hur mycket jag än njuter av Rå mat så vet jag att det inte är enda sättet att ge mig själv kraft, näring och galet mycket lekfull livsgnista.

Spices and winter have a long history of success. Me like!

 Vintermörkret faller och när vi bannar både klockan och det ickeexisterande eftermiddagsljuset är det lätt att halka (i dubbel bemärkelse). Jag vet inte vad ni säger men jag tror bestämt att mina smaklökar vänder sig emot mig. De vill bara låta sig förföras av choklad och ändlösa koppar av chailatte, twentyfourseven! Så jag låter dem få det.. say whaaaat!? Yepp, lite innovativt skapande i köket trollar med rena råvaror och mättar det gapande suget efter gos & gott med gröna sköna grejer.

The beautiful Kale is a much loved friend! Caterpillars like them too.. hrm..

Grönkål och Rå choklad blir tillsammans med några andra smakkompisar till chrunchiga Raw chokladiga grönkålschips. Så om ni trodde att grönkålen inte kunde bli bättre än den är, masserad i salt peppar, vitlök och några droppar olivolja – tänk om! Crazy Choco Revolution!

Grönkålen stoltserar stark och vacker i trädgårdslandet ända tills.. ja, ända tills den tar slut faktiskt (vilket oftast är allt för tidigt). Den tål snö, yra, kyla och om det inte är magi att gå ut på julafton, borsta bort snön och skörda friska blad så vet jag inte vad det är. Suget efter kål på vintern visar att den är fullproppad av bl.a. C-vitaminer. Skörbjugg? No thanks, Gimmie some redig kål! Sen ska vi ju inte glömma de finfina fibrerna som masserar magen, all kalcium, de sköna antioxidanterna, det hjärtligt välkomna klorofyllet, proteiner och andra superhjältar som göms i de krulliga bladen! Läs mer Här

Chili Chai latte – You light my fire!

Att addera Raw, orostad och varsamt framtagen kakao till de krulliga bladen tänder stubinen till näringsexplotionen!

Mer riktig kakao åt folket! Mineraler, antioxidanter och en hel massa vänner vänder en syndigt ohälsosam och sockertyngd mumsbit till en välgörande, energigivande och stärkande medicin. Yes, Äntligen!

Adventsfikat kommer att ta en heldundrandes helomvändning när du sippar en kryddig chailatte, len och tokhet på samma gång. Lussebulls & glöggkoma bytes ut och julvisorna sjunges samtidigt som du boostar både din egen och jordens hälsa! Med denna veganska och muuuumsiga kopp chailatte vinkar jag hejdå till Espressohouses variant (men tack för att ni introducerade chaismakerna för mig <3).

Ps. Havregrädde och havremjölk är en gudagåva (I love Oatly) så har du inte redan gett dem en chans – do it! Känner du dig alldeles extra fixidelisk så kan du ju göra egen! Blötlägg hel havre över natten, mixa med vatten, sila och krydda med en gnutta himalayasalt och vanilj! Havremejeri nästa!

Raw Choklad Grönkålschips

 

400g färdiga chips

3 stora nävar grönkålblad

2 dl Cashewnötter

2 dl Kakao

2 msk Agave/Honung 

(eller stevia några droppar Stevia)

1 liten gnutta Himalayasalt

1.Blötlägg Cashewnötterna i minst 5 timmar.

2. Mixa nötterna med kakao, salt och någon form av sötning tills det blir en krämig men ganska fast deg.

3. Skölj och riv grönkålen i lagom stora ”chipsbitar”, ta bort stjälken och lägg allting i en bunke.

4. Massera in chokladdegen i grönkålen, fördela på plåt och torka över natten i torkugn (eller vanlig ugn på lägsta temperatur).

Chili Chai Latte

1l färdig dryck

7dl havremjölk (recept här)

3dl havregrädde

2 st Stjärnanis

2 st Kanelstänger

1 tsk Kryddnejlikor

1 tsk riven färsk Ingefära

1 tsk hela Svartpepparkorn

1tsk hel Kardemmumma

0.5 tsk Äkta Vanilj

Smaka av med chili

1. I en mortel stöt kardemumma, kanel & svartpeppar lätt.

2. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp på lägsta temperatur, låt det sedan sjuda i minst 10 minuter.

Tips: Koka först en sats thé på dessa kryddor (förutom vaniljen) fast med vatten. Då är kryddorna mjuka och öppna lagom till när du vill göra chai latten. Kryddorna kan sedan användas till mååånga kastruller chaité.

Vem sa att man inte kunde vara hälsosam njuta av Chokladchips och söt Chai latte på samma gång? Not me! Nu fattas bara snön och medan jag väntar på den hade det varit alldeles fabulöst att få höra… Baby, what lights your fire?

Vi ses på Twitter och Facebook, vänner – Jag vill veta mer om er! <3

°°Elenore°°

Translation

Ah, yes the vibes of winter are coming more regularly and Sweden is getting cold. While I watch (& feel) the temperature sink I have to find ways that make my own inner temperature rise (but don´t get your hopes up, this post will be strictly food related;). I love wintertime, I love the feeling that we need more rest and that our body long for creamy & warm food. For at least four moths more my BFF´s will be Chili, Chai & Chocolate so I thought, why not ”spice them up” at bit an give them a healthy twist that will boost all you Earthsproutlings out there!

Why crave that super sugar laden cup of chai latte at the café or munch on not so great chocolate when we can make chocolate crisps of Kale and use oatmilk & oat cream to make a creamy chai latte?! I know.. good question right?!

These are treats that will both help you and our earth by not spoiling any of our beautiful systems. Kale is a true Superhero and hands you presents after presents filled with alkalizing minerals, strong proteins, fabulous fiber and lots of chlorophyll. Awesome, Santa goes green! I watch the Kale in my garden with awe.. They are so gracious and immensely impressive standing there moth after month under both sun and snow. Dust the curly leaves with raw cacao and you might just light the fuse for this years health bomb! More on the superhero Kale Here. Ps. Sarah B even has this blissed veggie on her banner, awesomeness!

Bye bye Christmas food coma – hello spicy December nutrient revolution!

Chocolate Kale chips


400 g Raw chips

3 large fists full of Kale

3/4 cup Cashews

3/4 cup Raw Cacao

1 pinch of Himalayan salt/ Sea salt

2 tblsp of Honey/Agave

or a few drops of Stevia

1. Soak the Cashews for at least 5 hours

2. Rinse them then put them into a blender with cacao, your choice of sweetener and finally salt. This will make a pretty firm yet smooth dough

3. Tear the Kale into chips sized pieces and ”massage” the chocolate dough into them.

4. Spread the kale chips evenly over a baking tin and dehydrate in a dehydrator of your regular oven (lowest temperature) over night.

Chili Chai Latte

1l hot latte

3 cups plant milk of choice

3/4 cups plant cream of choice

2 pieces of Star anise

2 sticks of Cinnamon

1tsp cloves

1tsp hole cardamom

1tsp fresh Ginger

1tsp hole black peppercorns

0.5tsp Pure Vanilla

Chili to taste

1. Crush the Cardamom and Black peppercorns gently in a mortar

2. Put all the ingredients in a pot and bring to a boil, let it simmer for at least 10 minutes.

Not so secret trick: Bring the spices to a boil with some water before you make the latte. This way the spices will be more generous in flavor when you make the chai latte.

So.. while I wait for the snow to arrive and make my world blissfully white I would very much like to hear.. Baby, what lights your fire?

See ya all on Twitter and Facebook, right! We´ll have tons of fun:)

°°Elenore°°