Rosycheeks Apricots

Posted by: on maj 21, 2011 | 1 458 Comments

Translation at the end of the post

Solen för med sig vårkänslor och rosiga kinder. Då är det dags för Andalusisk aprikossäsong

 Apricots in front of my new batch of Raw SeedGranola and two blissful fruits in the hands of Fabian

Vi har ett litet fruktträd här på gården. Jag har inte riktigt tänkt på det, då det stått där i skuggan av Mispelträdet. Så helt plötsligt började de små frukterna skimra i en allt mer gulrosa ton och aprikoserna tog form. Karin kallade det en ”limited edition” eftersom skörden bestod av cirka 15 st mjuka frukter..

Pure Paradise

Så, dessa ljuvliga skapelser, en fulländat symfoni av smak och textur. Vad gör man med dem mer än tittar, känner, smakar och njuter? Jag ville utveckla utan att ta fokusen ifrån själva frukten. Utan att stjäla uppmärksamheten. Sådant kan jag med glädje gå och fundera på dagarna i ända.

Svaret kom i form av rå choklad. Surprise, anyone?! Not so much…

Kombinationen av dessa två superfoods kom att gifta sig otroligt väl. Pricken över i:et blev den groddade (& torkad) mandeln som jag toppade med. Jag var fast

Chocolatefilled Apricots topped with a (sprouted then dried) crispy almond

Rå chokladfyllning

 drygt 1dl

 Denna chokladkräm/mousse är en bas som jag (väldigt) gärna använder när jag bara måste ha lite choklad helt plötsligt. Bre på en skiva frukt, använd som glasyr/topping på Råa desserter eller rulla dem till små bollar efter en stund i kylen.

  • 2 msk avokado
  • 3 msk banan
  • 1 msk kallpressat kokosfett
  • 2 msk Rå blockchoklad
  • 1,5 tsk Rå kakao
  • 1 nypa himalayasalt
  • 1 nypa äkta vanilj
  • Någon form av sötning (jag använde 1 droppe stevia och 0.5 tsk honung)

Värm en skål över vattenbad och rör ner alla ingredienser förutom banan och avocado, de lägger du i en liten mixer. Se till att temperaturen inte överskrider 42 grader i skålen över vattenbadet genom att ta skålen från kastrullen ganska direkt efter att du lagt i ingredienserna. När allt är smält häller du ner detta i mixern och mixar det hela till det har en slät krämig konsistens.

Detta recept ger en väldigt mörk chokladsmak och om man vill göra den mildare kan man hoppa över teskeden med kakao.

Kom ihåg att mina ingredienser endast är en fingervisning och ett exempel. Använd det du vill/har/kan!

Resultatet, Aprikoser med en krämig Rå chokladfyllning är en riktig hälsobomb med bland annat ett väldigt högt mineralvärde. Aprikoser bär t.ex. mycket järn & kalcium i sig, dessutom massor av A-vitamin (i form av betakaroten) och många härliga C-vitaminer. Antioxidanten Lykopen känner vi igen från många av  dess gul/röda vänner. Aprikoser ger din kropp välgörande fibrer, starkare ögon (A-vitaminet), skydd mot fria radikaler och dess följder…

  Slutsats: Frukt för liv!

°°Elenore°°

Translation:

The sun brings out rosy cheeks on everyone, even the fruits burst out in full bliss. This time the turn came to the Apricots. The tree carried around 15 fruits and they were all sweet, soft and moist. Perfect! I did not want to take the focus from that but still create something…hm, more. So my solution: Raw Chocolate! I made a very simple mousse and filled these gifts of Mother Earth with it. It was truly the greatest combination. Especially with the sprouted crunchy almond on top of everything. What else can I say, Im stunned. Sometimes the simplest combinations and creations are the greatest.

Fruit for life!