Raw Wrap Coleslaw & City adventures

Posted by: on feb 23, 2012 | 2 201 Comments

Translation at the end of the post 

Have you heard!? 

Spring is on it´s way, so grab a Raw Wrap and get ready for change!

Jag tog tåget mot Stockholm med djupsnö och gnistrande träd som resesällskap. Samtidigt som solen började värma jorden och locka fram små knoppar fanns minusgraderna där. Det var de sista dagarna då vinterskorna behövdes och de sista dagarna då vinter och vår höll varndra i handen.

Så jag njöt av kontrasterna och magin som vibrerade i luften när jag mumsade på sanslöst supergoda Råa wraps fyllda av Coleslaw. Kålens vintersmaker tillsammans med vårens säkraste tecken; att äta med händerna! Join me in the spring celebration, honey!

Yummy creamy coleslaw wrapped in soft pumpkin”tortilla”

Låt mig börja med frågan: ”Hur coolt är kål?” Mja.. skulle nog de flesta säga lite osäkert när bilden av ett gigantiskt vitkålshuvud dyker upp i tankarna. Inte så galet coolt. Men då säger jag: fel, fel, fel! Familjen kålväxter –Brassicaceae– är hur grymma som helst! De är mjuka samtidigt som de är härdiga, dova samtidigt som de är fulla av färgexplosioner och dessutom gömmer dessa doldisar ett helt universum av näring!

Men visst, jag förstår att du inte blir direkt upphetsad av tanken på kål eftersom vi i allmänhet är lätt skadade av matbespisningens kålmisshandling eller förutfattade meningar om den ”läskiga surkålen”. Är du en av dem? Ta i så fall en titt på fänkålen här nedan och säg mig sedan, är det inte alldeles fantastiskt hur naturen kan skapa ett sådant mästerverk av ett ytte pytte frö i lerig jord? Oh yes it it!

 The easiest smoky tahini sauce turns this dish into perfection!

Så kalla mig galen men jag vill en gång för alla hylla kålen! Den tar oss nordbor igenom en lång vinter och fyller oss med välbehövligt C-vitamin (den skulle kunna ersätta citrusfrukternas c-vitaminboost alla gånger). Detta kan ge en förklaring till att du bara vill fortsätta tugga när du väl börjat att knapra kål under vinterhalvåret. Kåljunkie nästa! Från vårens första majrova till vinterns sista grönkål finns den där alldeles trygg och självsäker på grönsakshyllan. Världens enklaste sätt att äta säsongsbetonat är att bjuda hem sköna kålhuvuden med andra ord!

Me, Luise and Elsa ate and played at Matdistriktet, a great restaurant/shop

Fun & Fabulous Facts á la Kål

Du får både bättre minne och bli smartare av att käka kål! Snyggingen Kål innehåller nämligen fytokemikalien sulforafan som har en stärkande effekt på blod- och hjärnbarriären vilket innebär att den hjälper till att hålla ovälkomna gäster så som gifter, borta från hjärnan. Om man regelbundet äter grönsaker ut kålfamiljen kan det innebära att man undviker en sänkning av signalsubstansen acetylkolin i det centrala nervcystemet. Kanske låter det alldeles tokinvecklat men låt mig förklara. En brist av just signalsubstansen acetylkolin går hand i hand med demenssjukdomar. De läkemedel som idag används för att bromsa  demenssjukdomar innehåller…Gissa vad? Acetylkolin! Kål är för smartisar alltså! För att inte tala om den laddnig antioxidanter diverse kålsorter innehåller och hur de bl.a. minskar risken för cancer. Kål är även en leverrenare = detoxfood och användes under romartiden som en baksmällekur. Något att anamma i helgen?

 

Seriously just like magic! The wrapping paper with a hint of Mexico

Raw Wrap Coleslaw  

Wraps á la Tex Mex

4 stora ark (8-10 wraps)

1 kg valfri pumpa

500 g tomat (ca 5 st stora)

4 dl vatten

1 msk torr buljong

1 msk grovmalen svartpeppar

1/2 dl färsk koriander

2 dl gula linfrön

1. Skala och grovhacka pumpan, tomaterna och koriandern.

2. Mal linfröna till ett mjöl i en stark mixer eller en kaffekvarn

3. Lägg ingredienserna ovan i en stark mixer tillsammans med resterande ingredienser och mixa till en slät smet.

4. Fördela smeten jämnt över 4 st plåtar med bakplåtspapper (till vanlig ugn) eller Teflexklädda brickor (till torkugn). 

5. Vänd på wrapspappret efter 2 timmars i ugn/torkugn och torka sedan i ytterligare 2 timmar. Håll ett öga på torkprocessen så att godbitarna inte blir för torra. Om de nu ändå skulle bli för torra och ej gå att rulla, lägg då en lätt fuktad handduk över dem en stund och you are good to go!

Coleslaw

till 8-10 wraps

1/4 Rödkål, strimlad

1/4 Vitkål, strimlad

1 Fänkål, strimlad

1/2 Äpple, grovrivet

1/2 Broccoli, delat i små buketter

1 litet knippe färsk Koriander

2 msk Olivolja

1/2 tsk Himalayasalt

1.Lägg alla ingredienserna i en stor skål och massera alltihop tills kålen mjuknat och fått en lätt ”kokt” struktur. Denna procedur gör det lättare för din matsmältning att bryta ner fibrerna (färre fisfaktorer dessutom;).

2. Tillsätt den rökiga tahinisåsen och ge det hela en liten massageomgång till.

Rökig Tahinisås

0.8 dl Ljus tahini

2 dl vatten

1 citron, juice & zest

1/2 tsk salt

10 cm purjolök

1/2 tsk rökt paprikapulver

1 tsk grovmalen svartpeppar

1 knivsudd stark chili

1. Grovhacka purjolöken och lägg alla ingredienser i en tillbringare. Mixa med stavmixer till en slät sås. Tillsätt mer vatten om så önskas.

2. Häll över kålmixen och massera in.

”Montering”

1. Forma ca 2-3 handfull krämig Coleslaw till en ”korv” tvärs över pumpapappret. Vik in 3cm av ändarna över fyllningen och rulla ihop. Dela den i två genom ett litet diagonalt snitt på mitten. Klart!

När du tagit en tugga av denna smakgalenskap så kommer jag att fråga dig igen; ”Hur coolt är kål?” Men du kommer inte att kunna svara eftersom du har munnen full av den godaste och mest näringsproppade wrap du någonsin smakat!

(sedan när Du tuggat klart kan Du ju hoppa över till Twitter och Facebook och berätta hur Du älskar att älska Din kål)

Hälsningar från ett stolt kålhuvud
°°Elenore°°

 

Translation

While you were munching on your left over valentine chocolate I took a trip to Stockholm to deal with some exciting Earthsprout related things. I love long train rides and this time I really felt it was one of the last days when winter and spring held hands. The snow glistened while the rays o the sun started to spread some actual warmth. What better way to celebrate this union than a wrap (screams spring & picnics) filled with a crazy tasty coleslaw (cabbage being the king of winter veggies).

 

Tulips, snow, ash tree and a friends pretty shoes. What else do you need when winter turns to spring?!

 Let me start off with a question, ”How cool is Kale?”. I´m guessing a vast majority of you will answer ”Neeh, not really for me that one”. (The ones of you who totally think cabbage and kale rocks, congratulations smartypants!). The superheroes of the Brassicaceae family are kings! From the first Rutabaga in may to the last Kale in December there are endless possibilities in the kitchen for these vegetable royalties. One of the best, easiest and cheapest way to eat in season is to invite a few different sorts of cabbage into your home and munch away.

Put me on your plate!

Fun & Fabulous Facts á la Cabbage

It was not for nothing that I called you smartypants, cabbage lover! The Brassicaceaes are loaded with nutrients that makes you smarter, healthier and adds some sassy to your already awesome You. Sulforaphane is a phytochemical that strengthens the blood- and brain barrier. This is a real clever barrier that helps the good things get into the brain while keeping toxins and other nasty stuff out of there. Another cool-but-hard-to-pronounce substance is Acetycoline, a chemical compound working it´s magic in the central nervous system and helping our memory. The Acetycoline level in our body actually can sink and that´s conected to dementia. This is one of the reasons why scientists are so interested in cabbage. So let´s eat broccoli or kale instead of getting severe memory loss! 

Not to mention the load of antioxidants in the cabbage-family that kicks the ass of cancer-cells and works detoxifying by helping the liver work smoothly. The Romans used cabbage as a hangover-cure, maybe something for you to try this weekend..?

Oh the Magic of the Brassicaceae family

Raw Wrap Coleslaw

Wraps á la Tex Mex

4 large sheets (8-10 wraps)

1 kg pumpkin of choice

500 g tomatoes (approx 5 large ones)

1 3/4 cup Water

1 tblsp dry Buillon

1 tblsp Blackpepper

1/4 cup fresh Cilantro

3/4 cup Yellow Flaxseeds

1. Peel and coarsley chop the pumpkin, tomato and cilatro.

2. grind the flax into a fine flour in a coffegrinder or strong mixer.

3. Put the flaxflour and the previousley chopped ingredients ina strong mixer and blend until it all turns really smooth.

4. If you are goung to use your regular over at lowest temperature, spread evenly over 4 baking tins (with nonstick baking sheets on them). Otherwise spread the mixture on Teflex sheets and put in the dehydrator.

5. After 2 hours of dehydrating flip the pumpkin paper and dehydrate for 2 hours on the other side. Keep a close eye on this process so that the sheets does not get too dry. If they do, don´t panic. Just put a lightly moist clean towel over it for a few minutes until you are able to roll them. 


Coleslaw

makes 8-10 wraps

1/4 Red cabbage,shredded

1/4 White cabbage, shredded

1 Fennel, shredded

1/2 Apple, shredded

1/2 Broccoli, in small pieces

1 small sheaf fresh Cilantro

2 tblsp Olive oil

1/2 tsp Himalayan salt

1.Put all the ingredients in a large bowl and massage with your hands until the cabbage get a slight ”cooked” feeling. This proceduer maked the raw cabbage more easily digested (1 less fart factor;)

2. Add the smoky Tahini sauce and toss it around until the slaw is all creamy and covered in sauce.

Smoky Tahinisauce

1/4 heaping cup light tahini

3/4 heaping cup Water

1 Lemon, juice & zest

1/2 tsp Himalayan salt

10 dm leek

1/2 tsp smoked paprika powder

1 tsp blackpepper

1 pinch spicy chilli

1. Coarsley shop the leek and put all the ingredients in a tall jug. Mix until creamy with a hand blender. Add more Water or Tahini if desired.

Assembly

1. Take approx 2-3 fistfulls of creamy Coleslaw and form into a ”roll” across the pumpkin sheet. Fold in 3 cm by the edge of the sheet over the coleslaw (so the filling does not fall out) and then roll it all up as you can see on the pictures. Make a diagonal cut in the middle of the sheet. Done and done!

When you have taken a bite of this deliciousness I´m gonna ask you again ”How cool is cabbage?”…but won´t be able to answer since your mouth is filled with the tastiest and most nutritious wrap you have ever gotten your hands on!

(Then when you are done chewing, get on over to Twitter and Facebook and tell me your best ever cabbage recipes and tips!)

Love to you from a cabbage loving Elenore