Oat milk, Oat tart and A Bumpy ride

Posted by: on jan 8, 2012 | 3 020 Comments

Translation at the end of the post

From Loathing to Loving

-The roller coaster relationship between me and Oat milk

Det är dags att erkänna en brutalt obekväm sanning. Jag älskar inte allt som är nyttigt..titt som tätt lär mig att tycka om saker som jag vet innebär dunderverk för både mig och jorden. Vetegrässhots är en av dem, så även Sharonfrukt, Koriander, och tamtataaa: Havremjölk med stort H. Låt mig presentera storyn:

 

A tad old picture of my little brother who now rocks the guitar instead of the cello

Som flera av er kanske redan greppat så har jag syskon som är många år yngre än mig, däribland min lillebror Gabriel (skilsmässor förändrar en del tidsperspektiv). Ska tilläggas att jag frågade honom om det var ok om han blev en del av detta inlägg till vilket han svarade med en lätt knyck på huvudet, ett ”m-mm” och återgick till sin gitarr.

Anyway, vi är uppfostrade på ett ungefär som lilla Elsa d.v.s att lördagsgodiset som rockade vår värld för det mesta var torkad frukt, nötter och diverse fina kreationer som mamms komponerade. Brödet var hembakt, den egengjorda muslin stod i plåtburkar (som fortfarande finns kvar), mjölkproteinet var allergiframkallande och andra idéer om kost och barnuppfostran som var obekvämt före sin tid (för förskolan och dyl) var en del av vardagen.

I use whole oats when making the milk but you can also use shredded

 Så när Gabriel föddes visade det sig att han inte bara var känslig mot mjölkprotein utan rentav väldigt allergisk. Direkt efter ammning blev han alltså van vid havremjölk istället för komjölk som samhället annars propagerar så sanslöst för. Om jag hängde på? Jag vägrade självklart att dricka det. –Hallå, varför var det ingen annan som märkte att denna smörja som kallades för ”mjölk” smakade pecka!?–

Jag har ett väldigt klart och tydligt minne av hur denna aversion startade. Hela familjen promenerar på Tivoli och jag tar en stor klunk ur vår medtagna vattenflaska i tron om att det är just vatten. Bråkdelen av en sekund därefter sprutar jag ut ”vattnet” ur munnen. Rakt ut i Tivoliidyllen. -Det var ju havremjölk!

Ett par år, utveckling, hälsouppvaknande och annan galenskap senare inser jag att havremjölk faktiskt ÄR mjölken i mitt liv. Precis som i Gabriels. Min kropp gillar kicken av näringsrik balans i form av sköna fleromättade fettsyror, massor av antioxidanter, långsamma kolhydrater och dessutom egenskaper som motverkar hjärt och kärlsjukdomar! Kanske är mitt lyckorus en alldeles naturlig reaktion eftersom havre innehåller tryptofan som i kroppen tillverkar vårt lyckohormon serotonin! So thank you god (or mum) for introducing us!

A beautiful bottle of wholesome oat milk can save my day (not to mention the life of many cows).

Havremjölken har alltså vid det här laget fått mig fullständigt på fall och vi hänger varje dag. I smoothien, i varm choklad & chai, i matlagning, i bakning. Gärna i allt, Tack! 

Att göra och dricka havremjölk får mig av någon anledning att känna mig alldeles extra Nordisk, jordad och grundad. Som att promenaderna förbi havreåkrar vann över de ofantliga summor pengar som investeras i att Vi.Skall.Konsumera.Komjölk. Det kallar jag en seger. Så skål för tokskön seger i fullständig Earthsprout-anda!

Ps. Havre är aningens syrabildande (betänk att komjölk är ungefär tusen gånger värre) så om du har en extremt känslig mage eller håller på att vinna i armbrytning mot en kronisk sjukdom så kan du med fördel byta ut den hela havren i receptet nedan mot mandlar eller skalad hampa som är superalkaliserande.

Raw Havremjölk

1l mjölk

2 dl hel havre

1l vatten

2 msk mandelolja/linfröolja/rapsolja

en mininypa himalayasalt

0.5 tsk äkta Vanilj

3 droppar Steviakoncentrat (kan uteslutas eller ersättas med annan sötning)

1. Blötlägg havren över natten och skölj den morgonen därpå.

2. Mixa havren med rent vatten tills det blir en slät mjölk.

3. Använd en nötmjölkspåse eller ”syltduk” för att seperera vätskan från havremassan. Obs, spara massan för senare användning!

4. Häll tillbaka havremjölken i mixern och addera resterande ingredienser. Blend baby, blend.

5. Fyll en ren & fin flaska med din alldeles egna havremjölk och tillika serotoninboost! Mjölken håller sig fräsch i din kyl i 5 dagar. Ps. Om du undrar vad du ska ta dig till med havremassan som blev över, frukta inte för här kommer svaret: 

Raw Havrepaj m

Sharon/Citruscreme

2 små pajskal

2 dl havremassa (från havremjölken)

5 st dadlar

1. Mixa havremassan med 4 dadlar och tryck ut denna deg i två små pajformar/muffinsformar. 

2. Torka godbitarna i ca 6 h i torkugn eller vanlig ugn på lägsta temperatur.

Sharon/Citruscreme

1 riktigt mogen Sharonfrukt

1/2 Citron, zest och saft

1. Skala Sharonfrukten och mixa till en puréliknande konsistens, addera citronzest och saft.

2. Fyll pajskalen med crémen och dekorera med filéad grapefrukt. (Se bild längre ner!)

Lyxfrukost á la lördag eller fabulös vardagsdessert is served!

Iväg med er och sätt igång ert eget havremejeri!

Hör gärna av er på Twitter och Facebook med egna galna matrelationer!

°°Elenore°°

Translation

All right my dears, it is now time for a painful confession; I do not just looove all things healthy. Nope, it sometimes just does not come natural at all (loathing would be more precise). Wheatgrass shots are one of the things I have learned to love. Sharon/Persimon fruits, coriander and (drumroll) oatmilk also adds to this list. Today I present to you the story of a bumby relationsship between me and my (nowadays) beloved Oat milk. Enjoy!

As you might have guessed I have sisters and brothers that are many years younger than me (which has been a true blessing). Anyway, it is thanks to my little brother Gabriel that Oat milk was introduced into our lives. We have been brought up somewhat like little Elsa is which meant that dried fruit, nuts and other creative compositions made by my mom equaled candy. Bread baking and muesli making were very frequent in our home and ideas about kids and nutrition were not seldom a pain in the ass (sorry) for our kindergarten and sometimes hard to digest even for relatives.

Oats + Gabriel = Love

So when Gabriel was little it became obvious that not only did his body react on the protein Casein found in dairy (that is very hard on the human body) he was actually very allergic. This meant that Oat milk was now introduced into our home and played the role of the first milk he ever knew (after being breast fed). But did it also mean that I accepted this swap of milk? On no! I was wondering at this time if I were the only one seeing this fake milk for what it really was, Totally wacky!

I remember this one time when my taste buds went all traumatized… We were strolling around the amusement park in Copenhagen when I picked up our bottle of water from underneath Gabriels stroller and took a huge mouthful of…Oatmilk!? From that moment on I blankly refused to drink it.

A couple of years, crazy stuff and overall development in my hot ´n healthy department later, Oat milk is far from repellent. I use it for smoothies, hot chocolate, chai, cooking and would get a wee bit sad if I did not get my daily dose of it! Oats are full on superhero cool and actually helps the body to produce Serotonin wich is our happy hormone! My delish oat milk is loaded with fab fatty acids, protein, slow carbs and also prevents cardiovascular dis-eases. Get me some of that, asap!

When I make my own Oat milk I feel all grounded and really Nordic in some way. Like the childhood walks past golden oat fields did beat society’s vicious media craze on how We.Must.Drink.Cow milk. I call that a victory in total Earthsprout spirit!

Ps. Oats are slightly acidic (not nearly as much as dairy) but if you have a really sensitive digestion tract or if you are kicking the ass of a chronic disease, you can swap the oats in this recipe for almonds or shelled hemp.

Raw Oat milk

 1l milk

1/2 cup Whole Oat groats

1 l pure Water

2 tbsp Almond oil/ Flax oil/ other

1 pinch of Himalayan salt

0.5 tsp pure Vanilla

3 drops of Stevia concentrate (or other sweetener)

1. Soak the oats overnight and rinse the morning after.

2. Blend Oats and water well and use a cheese cloth/ nut milk bag to strain.

3. Blend the milk with the rest of the ingredients (but save the oat pulp for later).

4. Pour the milk in a beautiful bottle and enjoy whenever! Keeps 5 days in the fridge.

Are you wondering what to do with the pulp? Do not fret, here comes the answer:

 

Raw Oat pie w

Lemony Persimmon puré

 

2 small pie crusts

Oat pulp from recipe above

5 Dates

1. Mix the ingredients and then press the dough into 2 muffin/pie moulds and dehydrate for approx 6 hours in a dehydrator or regular oven at the lowest temperature.

2. Fill the crust with the lemony Persimmon puré

Lemony Persimmon puré

1 really ripe Persimmon

half a Lemon, zest & juice

1. Peal the Persimmon and blend it into a smooth puré.

2. Add the zest & juice from the lemon and blend again.

3. Fill the pie crusts with this awesome puré and add some grapefruit as a final touch. The luxurious Saturday breakfast or Monday dessert is served!

Now go make an Oat milk farmin your kitchen &

meet me on Facebook and Twitter to share your roller coaster foods!

°°Elenore°°