Green Love Andalusia & Raw Basil Cheese

Posted by: on Nov 9, 2011 | 2 731 Comments

Translation at the end of the post

Honey, I home!

I have traded an Andalusian paradise for a cold & windy Sweden. And I brought Raw cheese for ya´ll!

Sittandes i en knasig men skön ställning på köksbänken alternerar mina händer tangentbord och thékopp när jag skriver. Skåne låter de sista löven falla från träden, löv som jag inte sett spricka ut ur sina knoppar, löv som jag inte sett fyllas av klorofyll. Månaderna i mitt Andalusiska äventyr är över för denna gång och jag landar ganska uppskruvad (och förkyld) i Sverige åter.

No Compost = No Green Juice! Oh the wonders of worms:)

Jag tänkte lite försynt att tiden i denna spanska trädgård skulle vara ett smart sätt att befästa och utveckla min kunskaper men vet ni? Trädgårdsmästararbete har oanade konsekvenser.. °°Trumvirvel°°

Jag har strosat hög på livet genom olivlundarna, skrattat åt mina försök att prata spanska, hämtat vatten i byns brunn och mött både tokiga och tokigt härliga människor. Jag har pussat på fröer och krattat grus, klappat olivträden och svurit åt djävulssnaror (björnbärssnåren). Moder Jord är min allra bästaste BFF (best friend forever) och vi är lika galna gröna & sköna båda två!

The Raw Basil Cheese pre dehydrator

Men.. maten? Yes, I hear ya, maten! Den har varit så Rå så att det nästan vuxit groddar ur öronen på mig och tittar man riktigt noga så är mina röda kinder förmodligen gjorda av jordgubbar.

Jag läste Jonathan Safran Foers ”Äta djur” och slängde mejeriprodukterna & fisken all världens väg. I denna övertygelse föddes ost gjord på sjyssta grönsaker, kryddor och nötter. Så otroligt väl som jorden tar hand om mig vill jag bara ge det absolut bästa tillbaka. Om det då innebär att leva strålande, smidig, hot n´healthy, so be it! Har du koll på vad mejeriproduktionen resulterar i? Gräv lite i det och se så otroligt mycket mörkningar det finns där. Smarta reklamer och galna idéer som smutsar ner både människans och jordens ekosystem. Raw Food cheese for life!

My favorite spot was by the Acequia frow which we also pumped up water for the plants

Raw Basilikaost

Ingredienser 

för en färskost ca 10 cm i diameter

1 stor näve färsk basilika

2.5 dl riven Jicama eller riven söt yucarot (bitter yucarot måste tillagas innan man kan äta annars innehåller den giftiga ämnen)

0.5 dl cashewnötter

0.5 dl mandlar

1tsk himalayasalt

en nypa lantbuljong

några rejäla drag med svartpepparkvarnen

2 msk rostade sesamfrön (garnerin)


1. Blötlägg nötterna i minst 5 timmar, skölj av vattnet och låt dem stå i rumstemperatur över natten.

2. Riv Yucaroten (kan köpas i välsorterade mataffärer eller grönsakshandlar)

3. Mixa ovanstående ingredienser samt basilika, salt, peppar och buljong i en stark mixer/matberedare. 

4. lägg ostmassan i en nötmjölkspåse eller för att göra det lite roligare – i en nylonstrumpa:) Pressa ut nästan all vätska men se till så att massan är tillräckligt blöt för att hålla ihop. 

5. Forma massan till en ost,  garnera med sesamfrön och ät som den är alternativt torka 2 h i torkugn för att få lite yta.

Supersmart, sund och smaskig ost till ostbricka, frukostsmörgås eller smulad över en smarrig sallad.

Vill du också njuta av detta Andalusiska paradis? Kom på kursen ”Hälsokick i vår vettja! Den blir full av härligheter så som hypnos & visualiseringsövningar, naturlig nutrition med Raw Food och rena råvaror, skratt och avkoppling! Ja! Ser fram emot att se dig där! För mer information se inlägget här nedan.

Galet Grönt & Skönt

°°Elenore°°

Kom och lek på Facebook och Twitter med mig vettja!

Raw cheese post dehydrator (goes pac man;)

Translation

As I am writing this post my hands are hopping between my cup of tea and the actual typing. Also I´m sitting in some sort of funny squatting position. Well well… the winter is growing nearer and the warm clothes are worn more frequently. Yes, I have left Andalusia for this year. Instead I am now seeing the last leaves fall in the south of Sweden. Leaves that I did not see burst this past spring, leaves that I did not see get filled of chlorophyll. My months in Spain has been such a paradise but boy had I known what a ride I was in for..

Working in the garden has it´s ups and downs, absolutely. But no one ever tells you about all the crazy (an awesome) things you will find yourself do! Like kiss the seeds or lye on your stomach watching the sprouts grow more and more each second that passes by. All those seeds grew at such a mind-blowing speed and the funny thing was, so did I! Earthsprout got a boost from all my fabulous Mother Earth inspiration and had it not been for this time under the sun.. well, let´s not go there;) I´m just saying, This loving Earth has opened my eyes (and soul) for more possibilities and opportunities (not to mention the Raw Goddess Power that came along aswell).

As I finished reading ”Eating animals” by Jonathan Safran Foer the green juices and raw adventures in the kitchen got such a boost. Dairy and fish got fired and since then I have felt that my BFF-bond with Mother earth has gotten stronger (not saying this is for everyone all at once, just that for me, this is the truth). And if the truth means being all Hot ´n Healthy I have no problems with that!

I´m finishing of this time in my green love Andalusian paradise by sharing one of my best recipes for Raw cheese with you! Gosh I really needed an alternative to the nut stuffed raw cheeses. Here is the result:


Green Love Andalusia living is kinda nice, Oh yes!

Raw Basil Cheese

1 medium sized fresh cheese

1 large fist full of fresh Basil

1 cup shredded fresh Jicama or sweet Yuca root (bitter Yuca root must be cooked in some way before eaten since it contains toxic compounds when raw)

1/4 cup almonds

1/4 cup cashews

1 tsp himalayan salt

1 tsp dry organic bouillon

2 tsp freshly ground black pepper

3 tbsp roasted sesame seeds (obviously not Raw;)

1. Soak the nuts for at least 5 hours, rinse and let them sit in room temperature overnight

2. Peel and shred the Yuca root

3. Mix nuts, yuca, basil leaves, salt, bouillon & pepper until it forms some sort of cheese mass. Put this mixture in a nutmilk bag and strain. Just make sure it contains enough water to hold it together.

4. Form into a cheese, decorate with the sesame seeds and put it in a dehydrator for 2 hours. This is actually not necessary if you do not happen to have a dehydrator..

This Raw cheese will love you for giving all the dairy cows a break not to mention how extremely tasty it is on a piece of freshly baked sourdough bread or crumbled over a salad. Play around with the possibilities!