Fall oh la la & Raw Carrot Cardamom Cupcakes

Posted by: on sep 15, 2011 | 2 020 Comments

 Translation at the end of the post

Flavors of fall 

and a total craze for carrots

 Vi går in i september med buller och bång. Blåsten tar oss närmre hösten och jag kan inte hålla mig från trädgårdslandet några längre stunder. Jag har min egen skördefest här ute på gården och njuter av att känna vindarna ge syre åt mina lungor och grönsakerna näringsboosta min kropp. 

Det är något speciellt som sker i luften när hösten kommer till oss i år. Intentionerna är starkare och klara tankar fulla av kärlek skapar din verklighet fortare än tidigare. Kanske är det all A-vitamin från morötterna som stärker mina ögon och gör allting mer strålande.. En sak är i alla fall säker, jag älskar det jag ser!

View from the top.. Cupcakes on the porch in vibrant colors

 Så.. får jag fresta dina celler, smaklökar, ditt hjärta, och din energi med en Raw kardemumma och morotsmuffins? Kaninmat? Inte då! Botten är en ren njutning av kolasmakande jordnöt & hasselnöt (Kan definitivt ätas för sig). Hela skapelsen toppas av en vit choklad glasyr som smakar himmel och innan du vet ordet av har du fått i dig en hel massa näringsämnen! Gratulerar!

Rawr! There are so many different, which one to choose..?!

Morötter, allt från sönderkokta i skolan, vattnigt miniformat packeterade i plast och stora träiga till ljuvliga primörer, härligt jordigt nyskördade och i lustiga former. Ja, vi har verkligen sett en hel del olika morötter i våra dagar. Det gör bokstavligt talat ont i mig att se de konventionellt odlade rötterna där de ligger i täta påsar på pricken lika varandra – bort med dem! Hela jag spricker upp i ett leende då jag får se morötter som de på bilden ovan. Levande, utan gifter och fulla av kraft och näring.

Beta carotenoider som det kryllar av i morötter är ett förstadium till A-vitamin, ett vitamin som stärker ögonen. I övrigt.. ja, var ska jag börja? De är överlag väldigt renande, fulla av antioxidanter, motverkar förstoppning, stabiliserar blodsockret och stärker metabolismen. Ni är övertygade nu, va?

 

Raw Kardemumma & Morotsmuffins

10 st mellanstora

Morotsfyllning

6 dl morot (riven eller morotsrest från juicern)

10 fikon (blötlagda)

1.5 dl gula linfrön

1 stor matsked honung

2 tsk nymalen kardemumma

1.5 krm äkta vanilj

1 krm himlayasalt

1. Blötlägg fikonen i någon timme och mixa sedan med lite av vattnet så att du får en ”fikonpasta”.

2. Riv morrötterna eller mixa morotsresterna från råsaftscentrifugen tills du har 6 dl.

3. Mixa de gula linfröna i en kaffekvarn eller en stark mixer.

4. Rör nu ihop alla ingredienser och addera mer blötläggningsvatten från fikonen om smeten är alldeles för fast. Hiva in i kylen.

Karamellig jordnötsbotten

3 msk Raw jordnötssmör

1 dl hasselnötter

0.5 dl skalade hampafrön

4 stora urkärnade dadlar

2 msk vatten

1 krm salt

1. Antingen gör du eget jordnötssmör på jordnötter av hög kvalitet från t.ex. Råvarubutiken eller så använder du dig av t.ex. Kung Markattas osötade jordnötssmör (ej Råkvalitet).

2. Hacka hasselnötterna

3. Blanda alla ingredienser i en mixer eller för hand med en gaffel och ställ i kylen

Vitchokladtopping

2 msk Raw kakaosmör

2 msk ekologiskt kallpressat kokosfett

1.5 dl cashewnötter

1 krm vanilj

1 msk honung

2 msk vatten

1. Blötlägg cashewnötterna i minst 5 timmar för att göra dem mer lättsmälta och näringen mer lättupptaglig. Mortla eller mixa dem till ett smör.

2. Smält kakaosmöret och kokosfettet över vattenbad på mycket svag värme tills fingervarmt.

3. Rör samman alla ingredienser och ställ i kylen.

Sammansättning 

Tryck ut nöt & dadelsmeten i botten av muffinsformar av silikon. Ovanpå botten tar du morotsröran och därefter toppingen med smak av vit choklad. Garnera med strimlor från en purpurröd morrot och blommande Indiankrasse. Jag hällde också över några teskedar kakaonibs över hela fatet och plötsligt var bilden av en skog i höstskrud fulländad!

Låt oss mötas på Facebook och Twitter, kära ni! Berätta för mig vad era favoritsmaker av hösten är!

Se färgerna, ta in dem i din varelse och låt dem hela dig!

°°Elenore°°

Translation

We tumbled right into September with no noticeable difference from summer, but now that the winds are blowing strongly I get the sense that fall is coming with them. I love how the fresh oxygen empower my hole body and I cant keep away from the garden… I simply have a total craze for carrots! 

This fall seems special, like everything is brighter and that our intentions get manifested before you can say ”crazylicious!”. Mabye it is all that vitamin A from the carrots impowering my vision. One thing is certain, I´m loving what I see!

So can I tempt your cells, tastebuds, your hearts and your energy (all of which will go through the roof once you have tried this treat) with a Raw Carrot Cardamom Cupcake. There is a base of salty caramel peanut and a totally heavenly Raw white chocolate glaze. Oh, and yes it is absolutely all right to gobble up the three different mixes separately..

Just as with the Cacao bean I could go on an on about the benefits of carrots. That is what you get when you eat fresh and organically produced whole foods. Well.. It is the Beta carotene that produces all the Vitamin A and then strengthens your eyes so that you can see all beauty! Carrots are detoxifying you hole system with boosts of antioxidants, they help prevent constipation, aids digestion and stabilizes blood sugar. Did I win you over?

Carrot & Cardamom Cupcakes 

 

10 mid sized beauty’s

Carrot filling

4.5 cups of either grated carrot or pulp from the juicer

10 dried figs 

3/4 cup golden flax seeds

2 pinches of salt

0.5 tsp pure vanilla powder

2 tsp cardamom

1 tblsp raw honey


1. Soak the figs for a few hours until soft then mix with some of the soaking water so that you get a ”figpaste”.

2. Grate the carrots or put carrot pulp from the juicer in a mixer. Just see that you end up with 4.5 cup.

3. In a coffee grinder or a strong mixer, make flax flour of the golden flax seeds.

4. Mix all ingredients my hand or in a mixer and add more of the soaking water if the mixture is too firm. Let rest in the fridge


Salty caramel peanut base

2 tbsp raw peanut butter

1/2 cup hazelnuts

1/4 shelled hemp seeds

4 large pitted dates

1 pinch of himalayan salt


1. Roughly chop the hazelnuts.

2. Mix all ingredients by using a fork or put everything in a strong mixer. Let rest in the fridge

Raw white chocolate glaze

2 tbsp cacao butter

2 tbsp organic virgin coconut butter

1/2 cup cashews

1 dsp honey

0.5 tsp of pure vanilla powder

1 tblsp water

1. Soak the cashews for a few hours to make them easier to digest and it also gets easier for the body to assimilate all nutrients.

2. Melt the cacao butter and coconut butter over hot water until body temp.

3. Rinse the cashews and make cashew butter in a mortar or a mixer.

4. Stir all ingredients together and let set in the fridge. R u in a hurry? put it in the freezer.


Assembly

Press the salty nutty base into cupcake molds made of silicon then proceed with the carrot mixture and last but not least the heavenly white chocolate topping. Garnish with shreds of a deep red carrot and eatable flowers. I also drizzled some cacao nibs over everything and suddenly there was a forest dressed in autumn colors right in front of me. Yum! 

Let´s met up on Facebook and Twitter  – And tell me what´s on the top of your list when it comes to flavors of fall?