Raw Choco mousse brownie blissout

Posted by: on sep 10, 2011 | 2 737 Comments

Translation at the end of the post

 

Indulge, my friends!

Feel the passion in different foods, let the sensations hit you, be present!

Låt mig presentera en text och en stund fylld av sensationerna vi får från den lilla böna som kallas Theobroma cacao – Kakaobönan. Jag minns när jag på Bali med stor entusiasm försökte få en kakaofrukt att falla genom att kasta kokosnötter på den.. Trädet var väldigt högt, kokosnöten tung och ja, jag var långt ifrån att lyckas. Trots detta gick jag lycksalig där ifrån, jag hade ju stått i mitt i en vildvuxen kakaoplantering!

My goddess friend Lovisa in a total choco bliss

Faktum är att det från allra första början var fruktköttet från kakaofrukten som var eftertraktat. Bönorna? De spottade man helst ut… Ett sant mysterium med andra ord.

Linné gav frukten dess latinska namn som på grekiska betyder gudarnas mat. Han må ha syftat på historierna kring hur kakaon togs till jorden av gudar, eller så syftade han på de fantastiska hälsobringande egenskaper som oraffinerad kakao faktiskt har.

Full av mineraler, vitaminer och olika antioxidanter ger den oss många ämnen som vi lider brist på idag. Riktigt bra rå kakao är rena medicinen! Det som skiljer Rå kakao från vanlig kakao är hanteringen. Vanlig kakao upphettas i olika skeden av processen och förlorar därmed sin fulla kraft medan Rå kakao faktiskt slår t.ex grönt thé, blåbär, broccoli och andra superhjältar med sitt skyhöga ORAC-värde (Oxygen Radical Antioxidative Capacity). ORAC-värde är ett mått på ett födoämnes antioxiderande förmåga d.v.s hur väl någonting kan skydda våra kroppar från allt för många fria radikaler.

Så är det ju det där med måttfullhet också.. Ämnet Theobromin är stimulerande och innebär att det just som koffein i för stora mängder kan störa sömn, humör, hjärtats rytm och verka beroendeframkallande. Har du problem med att få i dig tillräckligt med kalcium skall du också se upp med att äta för mycket kakao eftersom det innehåller oxalsyra som hämmar kalciumupptaget. Tricket är helt enkelt att inte äta choklad för sent på kvällen eller i överdrivna mängder. Då kommer du att njuta av dess gudomliga egenskaper och stärka hela kroppen.

Lyckade Raw food brownies kan ni göra av i princip 3 komponenter, torkad frukt, nötter och kakao men eftersom det finns en hälsonörd i rummet (inga namn…) blir det en aningen utvecklad variant.

Jag blandar oftast både nötter och frön för att inte bara ge kroppen svårsmälta nötter med hög energikvot. Orsaken till att jag använder carobpulver i detta recept är på grund av att kakao stimulerar det fysiska systemet och när det finns ett så bra och välsmakande substitut som carob är det toppen att utnyttja! Carob ger dessutom dessa brownies en bredare chokladsensation och adderar ytterligare mineraler. En nypa chili i smeten ger matsmältningen en boost, för att inte tala om hur gott det är!

  Raw Choco mousse brownies

 

12 bitar
3 dl Cashewnötter
1 dl Solroskärnor
2 dl Rå kakaopulver
1.5 dl Carobpulver
30 små Dadlar/ 20 stora
0.75 dl Kallpressat ekologiskt kokosfett
1 msk mandelolja
0.5 tsk Äkta vaniljpulver
2 små nypor Himalayasalt
1 liten nypa chili
3 msk Vatten
1. Blötlägg nötter och frön tillsammans i minst 5 timmar, häll av blötläggningsvattnet och skölj dem noga. Mixa sedan till ett ”nötsmör”.
Blötlägg dadlarna lika länge, häll av det mesta av blötnäggningsvattnet och mixa dem sedan till en krämig ”dadelpasta”.
2. Smält det kallpressade ekologiska kokosfettet mycket varsamt över vattenbad så att det inte överstiger kroppstemperatur.
3. Mixa alla ingredienser (förutom vattnet som du avslutar med för att vara säker på att konsistensen blir rätt.
4. Bred ut smeten i en bakplåtspapper/plastfolieklädd form och ställ i kylen i minst 2 timmar. Ta ut formen en halvtimme innan servering och dekorera med vad som faller dig in! Kako, kakaobönor, ätbara blommor, bipollen, carob, skivad frukt…
Ät, njut och känn dig som den gudinna/gud du är! 
Allt för tokgott och hälsosamt för att inte prova!
I Love you to life
°°Elenore°°

 

Raw cacao powder and raw peeled cacao beans

Translation

My lovely dear ones, let me present a moment filled with all bliss from the fruit called Theobroma cacao a.k.a the cacao bean. I very clearly remember when I stood in the forests of Bali trying to knock down a Cacao fruit by throwing a huge young coconut at it. The tree was very tall and I really had no shot at succeeding. Even so, I was very excited standing there beneath all that choco love and will forever remember this moment of um..adventure:)

Right, so what is all the fuss about these brown beans being healthy? Well I´d say that it is not for nothing that their latin name translates into ”food for gods” in Greek. Raw cacao is on the top of the ORAC- list, way above blueberries, green tea, broccoli and pomegranate. The ORAC value (Oxcygen Radical Antioxidative Capacity) tells us how well certain foods can protect our body from too many free radicals bouncing around irritating our cells. Not only is Raw cacao a boost of antioxidants, it is also packed with minerals that we soo need in these times of excessive agri”farming”. You want some extra vitamins while we´re at it? Get ready to dive into this brownie!

Just to let you know that even if this is a true superherofood, always treat foods that are stimulative with a bit of respect. Do not overeat cacao since it just as coffein rattles our nervous system.

To be honest you can make the tastiest Raw brownie with only three ingredients (dried fruit, nuts, cacao) but since there is a health nut in the room (no names…) I thought I´d explain a little about the list of ingredients. To make this treat easier on the digestive system and to reduce the fats, I choose not to solely use nuts but mix it up with some seeds as well. By using both Cacao and Carob these brownies presents a deeper chocolate flavor while not being too hard on the nervous system. The chilli aids your digestive system and makes the batter very hard not to continue ”just tasting”. Ok, I’ll stop there.. Go ahead and enyoy!

Choco Mousse Brownies

12 pieces

1 1/4 cup Cashew nuts

1/2 cup Sunflower seeds

3/4 cup Cacao powder

1/2 cup Carob powder

30 small pitted dates / 20 large dates

1/4 cup Virgin organic coconut oil

1 tablespoon Almond oil

2 small pinches of Himalayan salt/sea salt

1 pinch of chilli (depending on how spicy yours is)

1. Soak the nuts and seeds in a bowl for at least 5 hours, rinse well and mix into a nut butter. Soak the dates and mix into a date paste with just a small amount of the soaking water left.
2. Carefully melt the coconut oil over heated water.
3. Mix all the ingredients except the water which you put in last to adjust the consistency of the batter if it is to firm.

4. Press the mix into a lined cake pan or mould with your loving clean hands to get that final touch!
5. Let set in the fridge for at least two hours and then take it out half an hour before serving so get a wee bit gooey. Let your imagination free and decorate with what ever seems great to you! Mabye some cacao powder, bee pollen and edible flowers..?

Eat, my sweet and be that goddess/god that you are cuz this is to crazylicius & healthy to pass! And hey, let´s meet on Twitter and Facebook! I´d love to get to know you!