An overdose of Inspiration and a Raw burger

Posted by: on jul 23, 2011 | 2 898 Comments

Translation at the end of this post

Where inspiration flows that´s where your body, mind and soul thrives

Även om mina ledord varierar så är kärnan i dem alla inspiration. Oavsett om det är Kärlek, Kraft, Lycka, Frihet eller Skönhet så finns ryggraden av inspiration där och håller ihop alla delar av dem. Jag märker att det är ur stunder av klar inspiration som ljusglimtar av helheten syns. Vad är det för tillfällen som ger dig er en känsla av knasig, vibrerande, glädjefylld sanning?

 

A Raw version á la Elenore of the fabulous Veggie burgers over at amazing Green Kitchen Stories

För en sann mat & hälsonörd som jag så finns det mycket inspiration i trädgårdar, dofter, böcker och en handfull matbloggar som ger bloggsfären en explosion av vackra bilder, vardagsglimtar, härlig personlig touch och inte minst fantastiska råvaror! En av de bloggarna är Sarah´s som jag nämnde här och en annan favorit är Green Kitchen Stories som skrivs av Luise, David och deras fullständigt bedårande dotter Elsa. Det var för någon månad sedan jag först fann deras sida och vid första anblick var jag fast. Inte bara för deras superba ideér och drivkraft att sprida goda recept utan mestadels för att man verkligen kan höra och känna dem bakom varje ord. Självklart var jag tvungen att göra en Rå version av deras otroliga Vegoburgare

 

The tomatoes have started to arrive in different colours and shapes in the garden, all bursting with sunshine and Lykopen which is a red carotene that can protect your body from cardiovascular diseases

Efter några olika idéer stod jag klar med en kombination av smaker som kan få den mest inbitne köttätaren att himla med ögonen av belåtenhet. Köttig och kryddig marinerad champinjon tillsammans med mild limeguacamole och ljummen, söt aprikos. Allt accompanjerat av en Raw Bagel som groddats och torkats för ett bröd som ger energi och näring istället att ta. Du kan också köpa goda groddade (ej raw) bröd på de flesta hälsokostbutiker. Bjud dig själv, dina vänner, din familj och alla du känner på en vacker ”burgare” fylld av sommar, oändligt med näring och smaker du vill ska räcka bara liiite till. 

Raw Vegoburgare

Groddad Bagel

10 st

2 dl hel dinkel
1 dl sesamfrön
1 dl hirs
2 dl linfrön
2 tsk himalayasalt

1. Skölj och blötlägg alla frön och dinkelkorn över natten i en stor bunke med ca 2 l vatten (alternativt tillsätt ditt färdiggroddade dinkelmjöl nästa dag, se nedan). 

2. På morgonen skall det vara en sammanhållande geléaktig ”massa” som du mixar lite lätt med en stavmixer till en grovkornig tjock smet. Är röran för vattnig får du hälla av lite av vattnet innan du mixar. 

3. Tillsätt salt och forma den tjocka smeten/degen till bagels på en torkugnsplåt. 

4. Torka till kvällen. Du kan självklart även torka bröden i en vanlig ugn på lägsta temperatur men tänk på öppna ungsluckan då och då för att släppa ut fuktig luft.

Groddat dinkelmjöl: 

1. Lägg de hela dinkelkornen i vatten över natten för att aktivera/grodda dem (du tar nu bort fytinsyran och kroppen får därmed ett enormt mycket större näringsupptag än ”vanligt” dinkelbröd. Surdeg har samma effekt. 

2. På morgonen häller du av vattnet och torkar dem tills de är helt torra ( i torkugn eller vanlig ugn på lägsta temperatur), något som tar minst hela dagen. 

3. Då kornen är torra mal du dem i en stark mixer, kaffekvarn eller mjölkvarn. 

Nu har du ett fantatsikt groddat mjöl som du kan använda till Råa kek, bröd, pajbottnar eller dina vanliga brunchpannkakor! Förvara i tätslutande förpackning. Spelt – Triticum spelta är ett gammalt sädesslag som innehåller en större mängd aminosyror, vitaminer, mineraler och spårämnen än andra vetesorter, även ekologiska. En del glutenintolleranta personer kan till och med uppleva att spelt inte påverkar dem lika mycket.

Mild Limeguacamole

till 4 Bagels

1 avocado
1 lime
svartpeppar

1. Mixa avocadon med juicen från 1 lime och smaka av med svartpeppar

Rosmarin och vitlöksmarinerade champinjoner

Till 4 Bagels

0.5 dl grovhackad färsk rosmarin
1 pressad viltöksklyfta
2 tsk Valnötsolja
1 nypa chili (beroende på hur stark den är)
8 champinjoner

1. Rör samman alla ingredienser (förutom svamp) i en skål, 
2. lägg svampen i marinaden och gnugga försiktigt in marinaden i så att svampen täcks av en oljig, kryddig yta. Lägg dem sedan i  en burk i kylen (helst glasburk) i 1 timme för att smakerna skall fäste. 
3. Därefter hivar du in dem i torkugnen i ca 3 timmar tillsammans med 2 st stora skivade aprikoser

4. Arrangera godingarna med vad du känner för. Vi använde oss av det som fanns i landet – färsk tomat, rödlök, ruccola och ringblomsblad och njöt i fulla drag! Ta en titt in på Green Kitchen Stories så lovar er jag er en överdos av inspiration!

Lev i ljus

°°Elenore°°

Translation:  

Where, why and how do you get inspired? It´s time to break this down and find out because inspiration is more than just a feeling. It is a state of mind and heart where you catch a glimpse of the hole picture. Of you as a part of everything and a blissful moment of truth. For a true foodie like me I find lot´s of inspiration in nature and gardens (no shhsss Sherlock, it´s what I live and breathe) but also in a handful of fabulous foodblogs. Two of them are My New Roots that I told you about here and then we have Green Kitchen Stories, run by Luise, David and their adorable daughter Elsa. Their blog is not only filled to the top with great ideas and recipes, it also has beautiful photography. What got me hooked is that you get a sense of the persons behind everything, like they are really telling all these stories just for you! Bottomline, I simply had to make a Raw version á la Elenore of their totally awesome-looking Veggie burgers. After bouncing around some ideas i decided to go with a sprouted bagel, wholesome and oh so nutritious filled with all good things that will make even the most hardcore carnivore roll their eyes in amazement. Go ahead and try them yourself and do take a peek at Green Kitchen Stories. I promise you will leave with an overdose of inspiration!

Sprouted Raw Bagels 
10 Bagels

 • 3/4 cup Spelt hearts
 • 1/2 cup Flaxseeds (mix golden and brown)
 • 1/2 cup Sesameseeds (mix white and black)
 • 1/2 cup millet
 • 2 dessertspoons of Himalayan salt

Soak all seeds and the Spelt hearts in approximately 2 litres of water overnight (or add your already sprouted Spelt flour the next day, see below). In the morning the mixture has turned into a thick mass that you mix slightly with a rod mixer. If there is too much water just pour some out before you mix it. Now add the salt and form into bagel-shapes on a Teflex sheet and dehydrate for the whole day. (You can use you regular over also but do open the oven from time to time to let out water)

Sprouted speltflour

Soak Spelt hearts overnight and rinse in the morning. Dry them in the dehydrator for as long as it takes for them to get fully dried (ca 12 hours). Turn the hearts into flour by using a coffee grinder or a strong mixer. Store in an airtight container and use this amazingly nutritious flour for both raw treats or your regular bread or Sunday pancakes. Spelt –Triticum Spelta– is a very old grain of wheat and contains much more amino acids, minerals, vitamins and trace minerals than our regular super processed wheat. People that are gluten intolerant can in many cases actually eat Spelt without getting ill. Growing heirloom rocks!

Smooth lime guacamole
4 bagels

 • 1 Avocado
 • 1 Lime
 • Blackpepper

Mix the avocado with juice from one lime and add blackpepper to taste

Rosmary & garlic marinated mushrooms
4 Bagels

 • 1/4 cup roughly chopped Rosemary
 • 2 tsp walnut oil
 • 1 clove of garlic
 • a pinch of your favorite chili
 • 8 mushrooms

Stir the rosmary, Walnut oil, mashed garlic and chili in a bowl, add the mushrooms and cover them with this oily herb mixture. Put the mixture in a jar (preferably one made of glass) and let it stand for at least an hour. Then dry in the dehydrator (or regular oven at the lowest temp) along with 2 apricots, largely sliced.

Arrange these babies with whatever you prefer. We used things from the garden like fresh Argula, Tomatoes, Calendula flowers and red onion. Worked like a charm!

Do you have Facebook and Twitter? Remember to find me there for daily thoughts, tips and lots of inspiration:)