Rawsotto dream team

Posted by: on jul 5, 2011 | 2 827 Comments

Translation at the end of the post

Stop Facing your reality, Start creating your reality & Whip up a new taste of summer

Perioder av kreativitet avlöser varandra. Ibland går jag in i en period av ständiga tankar på nya matkombinationer och ibland är det desserterna som har övertaget. Allt som oftast finns skrivandet och fotograferandet där i bakgrunden och ger en stadig grund till både denna blogg och min bok som är i process. I detta nu när trädgårdslandet ger tillbaka av all den kärlek och omtanke vi givit, finns det ingenting annat än att ta emot och skapa nya rätter av det som behöver skördas. Inte mig emot!

Creamy Saffron/Honey Buckwheat ”Rawotto” & Tangy Gramolata. A dream team for your body and tastebuds!

Så vad säger ni om jag säger saffran? Förmodligen jul, lussebak eller en klassisk soppa i ett höstruskigt Sverige. Då säger jag mix it up! Den mest oväntade sommarsmaken kan bli den bästa på länge! Låt mig presentera en nytänkande Risotto (”Rawsotto”) baserad på groddat bovete i en krämig saffransröra tillsammans med en syrlig och pigg Gremolata. Dream team nr 1! Detta är ett recept önskat av Sarah Britton som driver den fantastiska bloggen My New Roots. Jag kan varmt rekommendera en regelbunden titt där för härlig tok-vego inspiration, varm matglädje och text som lockar till skratt.

 

Tahini is extremely easy to make (just mix sesame seeds in a high speed blender) and contains lots and lots of iron. Just like Parsley does.

Bovetet tar här Arboriorisets plats och byter därmed en försurad effekt på kroppen till en basisk boost. Ph-värdet är essentiellt för en stabil kropp och ett balaserat sinne. Bovetets namn är smått förvirrande men det är faktiskt inte ett sädesslag utan en ört, naturligt glutefritt och mycket användbart. Bovete kan du hitta i olika former så som helt, skalat, rostat och som mjöl. Bovetebiffar är en frekvent besökare i mitt kök, fyllda med örter och tillsammans med säsongens godsaker…m-mm. Bovetet odlas inte mycket i Sverige (men Moa och jag hade faktiskt en liten bovetehörna på Capellagården!) vilket är synd för det är en kraftkälla full av järn, kalium, kalcium och flera andra mineraler. Dessutom hittar du här aminosyran Lysin som är en av de essentiella aminosyrorna d.v.s en av dem vi måste få i oss från vår kost då koppen inte kan producera dem själv.

Det är alltid kul att bryta av en rund krämig smak med en som sprätter till lite i smaklökarnas liv, just så ter sig denna Rawsotto med Gremolata där saffran och honung dansar discodans med citrusens nyfikenhet. Förutom en smaksensation får du en riktig explosion av järn, något som en väldigt stor del av alla människor lider brist av (främst kvinnor). Orsaken till denna boost är främst persoljan som är oerhört järnrik och i kombination med citronens C-vitamin främjas detta upptag. Järn och C-vitamin är med andra ord ännu ett dream team. Så dyk in i denna sommarlunch och boosta depåerna rejält!

Lite kuriosa är att bovetet faktiskt togs upp i odling i Sverige på västkusten för flera hundra år sedan men försvann igen efter några deccenium eftersom det förde med sig flera ogräs som finns kvar än idag.

Rawsotto Gremolata Dream Team

2 port/ 2 servings

Groddat Bovete

Blötlägg 2 dl Bovete i en skål med vatten över natten. På morgonen lägger du dem i ett durkslag/sil över skålen och sköljer dem ett par gånger under dagen. När de fått en liten svans är det klara och i denna värmen kan det ta endast en dag

Saffran/Honungs dressing

 • 4msk Tahini (Rå Tahini fungerar fint men rostad ger en bredare smak)
 • 3-4msk Vatten
 • 1-2 pkt saffran (beroende på hur framträdande smak du vill ha)
 • 1.5 tsk rå honung
 • 2 krm himalayasalt

Mixa alla ingredienser antingen för hand eller med en stavmixer. Konsistensen skall vara krämig så balansera Tahini & Vatten för önskad effekt. Blanda med bovetet och låt stå i 30 minuter (eller gör detta på morgonen)

Gremolata

 • 4 stora nävar färsk persilja
 • saft från 1 liten citron
 • zest från 1.5 citron
 • 2 vitlöksklyftor
 • 3 msk olivolja
 • Svartpeppar

Grovhacka persiljan, pressa vitlöksklyftan och mortla ingredienserna tills de samlas till en massa. Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt.

Serve with some chopped Pistachios, Raw food crackers, sprinkle your favorite oil over. The sky is the limit!

Translation

Life presents interesting shifts. Sometimes I find myself in the middle of a creative dessert-craze while other times I just cannot stop playing with ideas for new dinner recipes. Alongside this goes the forever loved photographing and writing (perfect for this blog then!). Right now the garden is lovingly giving and giving and giving which makes me stand still for just a split second, then running to the kitchen to experiment with the goodies. In other words I am in a phase where I toss around recipes for endless dinners and lunches, wanna come have a taste? This week I wish to shake your ideas about saffron a bit. Did you know you can use it even if it´s not Christmas? It´s accually perfect alongside a tangy Gremolata a hot summers day and in this case the creamy Saffron and Honey Risotto (”Rawsotto”) puts on it´s dancing shoes and takes a spin with the parsley and citrus. Sarah Britton over at the fantastic My New Roots asked me for this recipe and here it it is for you all to get your hands on! My New Roots is a site I truly recommend you to visit if you want to enjoy some hilarious writing, mouthwatering photos and inspiration for endless loving vegetarian dinners.

As you might have noticed there´s no Arborio rice for this risotto, nope. That is so passé. Lets turn to sprouted Buckwheat instead which is free from gluten and full of possibilities! This dish is packed with iron (parsley and vitamin C is a dream team!) and alkalizing properties, two things both our body and mind really could use today!

Rawsotto Gremolata Dream Team

Serves two

Sprouted buckwheat 

Soak 1/2 cup organic peeled buckwheat over night. In the morning put it in a some kind of drainer (still over a bowl) and rinse 2-3 times a day. It is ready when there is a small tail on the grains, a process that could take only a day in this heat.

Saffron/Honey dressing

 • 1/4 cup Tahini (You can use a Raw tahini but a roasted gives something extra to this dish)
 • 1/4 cup water
 • 1-2 packages of saffron (depending on how strong you want the flavor to be)
 • 1.5 dessertspoon of raw honey
 • Himalayan salt to taste

Mix the ingredients by hand or in a small mixer until it has a creamy texture. Add more/less tahini/water/oil until desired result. Pour over the buckwheat and let it stand for 30 minutes (or do this in the morning)

Tangy Gremolata

 • Aprox 4 hands filled with fresh parsley
 • Juice from 1 small lemon
 • zest from 1.5 lemon
 • 2 small cloves of garlic
 • 3-4 dessertspoons of Olive oil
 • Blackpepper & salt to taste

Roughly chop the parsley then mix all the ingredients in a mortar until all flavors comes together.

Enjoy this dream team while I head off to Africa and Marocco for a few days. I´m looking forward to come back with new energy, impressions and lot´s of ideas!

Love