Fall into childhood & StRAWberry jam

Posted by: on jul 1, 2011 | 2 390 Comments

Translation at the end of the post

Take good care of them memories

Savour them and make new blissful ones as well

Vi vårdar våra goda minnen ömt, som skatter i en ask ligger de där och glänser när vi öppnar försiktigt på locket. Minnen är fina men att komma ihåg att vi skapar vår framtid och vårt nu med de tankar vi fokuserar på, det är större! Så njut av de där minnena men låt även bilder i ditt inre ta form över hur du vill att ditt liv skall se ut!

Alla har vi åtmonstone några smaker som håller sig fast i oss, minnen av platser, stunder och människor talar ofta genom vårt smaksinne och kanske är det just därför som just den måltiden blev en favorit! Förra veckan bjöd jag en vän på mina fikoncréps och vi satt båda två med stora fånleende och avnjöt denna otroligt enkla men ack så härliga explosion av smaker. Birgitta utbrast förtjust att det var som att tas tillbaka till sommarfrukostarna hos farmor där det bjöds på nyrostat bröd och hemmagjord jordgubbssylt. Att denna crépe kunde framkalla ett så fint minne som det, var det bästa berömmet på länge och givetvis måste jag dela med er av receptet! Be prepared, välkommna tillbaka till barndomen!

Här gäller regeln ”allt gott är fem”, mer behövs inte för en storslagen dessert, mellanmål, kanske som del av din frukost eller en ny Fikon tapasrätt! Eftersom jordgubbslandet svämmade över och jag var tvungen att hitta på ett bra sätt att bevara dem (förutom att mumsa på dem så fort jag var i trädgårdslandet) så föddes jordgubbscrépsen i ett nafs. Med smakkompisen kokos blev det en succé efter några timmar i torkugnen. Men kokos tänker ni nu, är inte det bara fullt av och sånt som inte är bra för oss? Nope, det är lika mycket en myt som att det är svårt att få i sig protein när man är vegan.

Rå kokos är supermat i alla dess former så som kokosvatten, fruktkött och kallpressat kokosfett.  Faktum kvarstår att utvunnet (även om det är i Rå kallpressad form) innehåller hög procent mättat fett och lågt innehåll nutienter, använd alltså med måtta. Däremot har det visat sig att kokosens roll i kroppen är mycket komplex och ter sig inte som mättat fett i form av t.ex. kött eller mjölkprodukter. Kokos höjer nämligen samtidigt det goda kolesterolet och bidrar till en mängd positiva hälsoeffekter.

Förutsatt att du ger din kropp bra råvaror som stärker både din fysiska, psykiska och själsliga hälsa så handlar allting alltid om balansen i det du äter och vad du förbrukar. Alltså, ät inte mer energi än du använder. Simple as that!

Rawr Fruit Cannellonis

Makes ca 10 small crépes

  • 2 liter jordgubbar /2 litres strawberries
  • 2,5 dl riven kokos / 1 cup shredded coconut
  • juice från en halv citron / juice from half a lemon
  • 0.5 dl mixat ”mjöl” fr gula linfrö / 2 tablespoons of ”flour” from mixed golden flaxseeds

Till servering / for serving:

  • Färska fikon / fresh figs
  • Carobpulver & kanel /Carobpowder & cinnamon

SWE: Mixa alla ingredienser till en smet (inte fikonen!) och torka sedan i ca 7 h i torkugn. Det går även bra att använda ugnen på lägsta värme men håll då ungsluckan lite öppen med hjälp av ett bestick och tänk på att det går snabbare! Klipp fruktlädret till önskad form, mosa fikonet med en gaffel och rulla till cannelonis!

ENG: Mix all the ingredients for the crépes and dry in dehydrator for about 7 hours. You can most definitely use your oven at the lowest temp but keep the door of the oven a bit open with the help of a spoon and remember that it will get ready sooner than 7 hours! Cut the fruit leather in desired forms, mash the figs with a fork and roll the goodies into cannelloni’s!

Liksom fröna från en och samma planta kan sprida sig över jorden och blomma på olika platser är vi del av samma organism. Precis som dessa blommor kommer från samma rötter är vi länkade till varandra i detta universum. Minns att de du möter är dina brödrar och systrar från samma moderplanta och jag lovar, du kommer att le oftare än du brukar.

Berätta, vad är ditt starkaste smakminne? Kanske får du en Rå variant tillbaka av mig:)

°°Elenore°

Translation

Hi you brother from another mother and sister from another mister:) I´ts time to bring out those favorite blissful memories that you keep stored and admire from time to time. Yes, I know, ain´t they pretty!? But I do want you to remember that what you give your thoughts to, what occupies your mind also becomes your reality. Do you want to live the previous patterns of your live or do you want to make new exciting ones!? Up to you and your imagination!

One of the best responses I have ever gotten from my food was when a good friend tasted my Fruit Cannellonis filled with Fig jam. She suddenly got this happy childish smile and said that it took her back to those summers breakfasts in her grandmothers kitchen where they ate fresh toast and homemade strawberry jam.

s is why I hope you will try this super easy recipe and feel some taste of childhood coming back to you! The ingredients are both very basic and nurturing, perfect for what ever occasion so don´t back away from the coconut, it is a true superfood filled with health benefits just remember (as always) to use pure fats with moderation! As long as you keep your diet filled with fresh vegetables there are no need to worry. Eat that amount of energy that you will use. Simple as that!

Remember that just as seeds from the same plant can spread and bloom on different places of the earth, are we all deriving from the same organism! We bear the same roots and are linked in a beautiful way. Keep that in mind and I promise, you will walk down that road with a broader smile than before!

Tell me, what´s your strongest memory of a flavor? Maybe you will get a Raw version of it back from me:) And remember to find me at Facebook and Twitter for daily tips & thoughts on natural bliss