Pasta!? Fooled ya!

Posted by: on jun 29, 2011 | 1 960 Comments

Translation at the end of the post

 Take what you have and get a sensation of flavors back

Nothing like a Raw Pasta

I min värld används så ofta som möjligt det som finns tillgängligt på plats. Oavsett om det är gamla brädbitar till ett nytt projekt eller om det är säsongens grönsaker och frukt.

Inom Raw food är det väldigt enkelt med permakultur och återanvändning eftersom ingenting upphettats och resterna kan därför trollas till nya påfund nästa dag. Plocka fram din barnsliga kreativitet!  Men nu var det ju inte rester det jag skulle prata om idag..

Wait a second, that looks just like… that´s right spaghetti and pesto! Á la Raw of course

Värmen här i Andalusien går upp emot 39 grader i skuggan och kroppen längtar efter svalka och fräsha rätter. Just nu är det inte mycket som går upp emot en Rå pasta med en god sås/röra/groddar/dressing. De som lyssnat lite extra noga på vad det viskas om har förmodligen börjat förstå att gluten inte är någonting vi vill inkorporera i vår kost allt för ofta. Gluten överkonsumeras något ofantligt idag och är en enorm sjukdomsalstrare som leder till bl.a. närings & enzymbrister, surt ph-värde i kroppen, candida, diabetes, överaktivitet, sömnsvårigheter och hudproblem. The list goes on and on.. Det är inte för intet som glutenintolerans är en relativt ny sjukdom. (Beställ boken ”Grain damage” för intressant läsning och sprid kunskapen.)

Men förtrösta inte, det finns en lösning på problemet! Grönsakspasta eller svarvade grönsaker som man också kallar det för kan lätt trollas fram med hjälp av osthyveln eller potatisskalaren. Ett tips är att köpa hem en ”Spiralizer” för att göra morötter, zuccini, gurka, rödbetor till lång spaghetti. Hela familjen kommer att älska och faschineras av orange morotsspaghetti eller grön tortellinipasta och det är det bästa sättet att få barnen att äta mer grönt (och dig själv också kanske)

A pesto worth growing Basil Genovese for

Inom Raw Food används Zuccinin flitigt för att göra en grön variant av italienarnas spaghetti men personligen tycker jag att zuccinipasta ibland kan ha en lätt torr känsla trots dressing eller sås. M trädgårdslandet full av gurka har jag därför gjort en annan variant. Gurkan har högre vattenhalt, är därför lite glattare och känns mer som när man äter vanlig spaghetti. Fullträff! Denna fantastiskt mångsidiga grönsak är inte bara allas hederliga favorit, den är också väldigt basbildande för kroppen och full av vatten som renats genom jorden (go organic!). . Lägg till en nytänkande grön pesto och du har biljetten till sommarhimlen!

Pasta con Pesto á la Raw

1 portion/serving

Pesto

 • 1 näve packad basilika / 1 handfull fresh basil
 • 0.75 dl naturella pistachnötter / 1/4 cup (or more) natural pistachios
 • 10 urkärnade gröna oliver / 10 green olives, pitted
 • 1 vitlöksklyfta / 1 clove of galic
 • himalayasalt / some himalayan salt
 • svartpeppar / some blackpepper
 • 1 tsk citronjuice / a splash of lemonjuice
 • 1 msk olivspad / 1 tablespoon of liquid from the jar of olives

Pasta

 • 1 stor gurka / 1 large cucumber
 • 1 tsk gurkmeja /  tumeric
 • 1.5 tsk näringsjäst (Bjäst) / 1,5 tsp nutritional yeast
 • 1 tsk olivolja / 1 tsp olive oil

Denna pesto är otroligt smakrik utan de vanliga decilitervis med olivolja. För att få få fram alla smaker är det absolut bäst att mortla ingredienserna men det går självklart hur bra som helst i mixern också.  När det kommer till gurkan använder du det verktyg du har till hands för att göra spaghetti och vänder sedan ner övriga ingredienser. Näringsjästen tillför inte bara den smörigt nötiga smaken utan är dessutom en fantastisk källa till det svårfunna (för veganer & vegetarianer) vitaminet B12, Fabulous! Jag har bara en sak till att säga: Try it! Denna rätt återkommer på mitt bord inom en snar framtid… Imorgon kanske?

 

I ate the pasta pesto with a simple salad of tomato, argula and sticks of cucumber because you need something to go with this serving, otherwise add more of the ingredients

All Love and Bliss

°°Elenore°°

Translation

I´m gonna warn you, I will again and again urge you to use what you have right there around you. I will also go on an on about how easy it is to reuse all raw dishes since they are not heated and therefore do not loose all their nutrients (like regular cooked meals do when you reheat). All right? This week I´m all about cucumbers since the garden is loaded with them goodies. They are a great way to alkalize the body and also such a good way to get yourself some pure water (Go organic of course!) When the heat is rising I feel my body longing for easy peasy pasta dishes but um, pasta? No! So gluten, one of our biggest source of diseases are also used in probably all homes at least once a day. But hey, don´t threat! I have a solution for you! Veggie pasta is the it summer food of 2011, get onboard! Personally I think cucumbers make a better version of Raw pasta then the widely used zucchini ( not only because my fridge is full of them), but because the zucchini tend to feel a bit dry whereas the cucumber is as slippery as regular spaghetti. This pesto is packed with both flavor and nutrients and is not loaded with olive oil as pesto otherwise tend to be.. Are you familiar with nutritional yeast by the way? It does not only add the cheezy, nutty taste, it is also a remarkable source of vitamin B12 (that is hard for vegans & vegetarians to find). Well, I just have one more thing to add: This dish is seriously addictive! Try it!