Fig Tapas á la Raw

Posted by: on jun 17, 2011 | 1 847 Comments

Translation at the end of the post 

In season: Figs

Att gå och handla i grönsaksaffären på torget är lycka. De första stapplande stegen med min spanska tar sig form just i denna affär och de första orden jag lär mig är övervägande namn på diverse frukter och grönsaker. Det nyaste ordet är ”Higo” – Fikon. Higo och jag är nu bästa vänner efter det att säsongen av ”Albaricoque” – Aprikos lider mot sitt slut.

Just nu är passion ett färskt fikon med andra ord.

Lavender in full bloom makes my room smell like heaven and adds an extra dimension to the Fig tapas

Det färska fikonet är en ganska ny bekantskap eftersom dem som säljs hemma inte spelar i samma liga! Torkade fikon har länge varit ett stående inslag i mitt skafferi men de färska.. njä. Det dröjde ett tag innan jag föll handlöst och handlöst, det är så jag fallit nu.

På bordet står en påse full av detta guld, en påse smaksensationer utan dess like. Jag kan öppna ett fikon och förundras över de otaliga blommorna som formar fruktköttets struktur, över spelet av röda och rosa färger som står i kontrast till det matta, dova skalet. Ja, ni hör själv hur förälskad jag är… Kanske är det fullmånen som talar eller kanske är det inte för intet som fikon anses vara ett afrodisiak.


 Sprouted and dried almonds together with dates makes a sweet little roll of cookie dough

Även om jag skulle kunna avnjuta dessa frukter just som de är börjar tankar om smakkompisar snurra. Just som med aprikoserna ville jag inte påverka för mycket, snarare leka fram ett resultat som både skulle vara lätt att trolla fram och dessutom smaka förtrollande. Valet föll på svartpeppar och lavendel. Ni som känner mig väl kanske skrattar till eftersom jag tenderar att avnjuta svartpeppar till en gräns som snuddar vid galen…

I landet av tapas blev det en rätt inspirerad av denna matkultur som inbjuder till småplock och som i all sin enkelhet smakar ljuvligt. Låt mig presentera en tokgod munsbit som inte kräver det minska finlir, tid eller kunskap. Fikontapas med svartpeppar och lavendel

 8-10 munsbitar

 • 6 dadlar
 • 0.5 dl mandel
 • en mininypa himalayasalt
 • 4 st färska fikon
 • nymalen svartpeppar
 • lavendelblommor

Mixa dadlar, mandlar och salt till en massa som du rullar, skär i bitar och formar som du vill.

Lägg en bit fikon på plattan och dra ett par varm med svartpepparkvarnen över dem.

Om du önskar, strö över några lavendelblommor med det går lika fint med bara peppar.

A plate of bliss<3

Förutom att fikon är sanslöst goda så bär de även en hel del nyttiga ämnen såsom gelbildande fibrer (nyttiga för mag- och tarmverksamheten). Dessutom innehåller fikon viktiga mineraler som t.ex. kalcium, kalium, magnesium samt järn. Så plocka inte bara fram dem till julbordet, låt de smaka och hjälpa hela året om! Tänk på transporterna bara.. I norden kan vi hitta färska fikon året runt men bara mellan maj-oktober kommer de från medelhavsområdet. De torkade fikonen smakar för övrigt som bäst i september-december då de är alldeles nya.

Translation

My world is now overflowing with fresh figs. It´s my newest passion and we have become very close friends (mabye it´s true what they say about figs beeing an afrodisiac):) Andventure can be to pay a visit to the local greengrocer where I not only get the greatest food, but also form my spanish vocabulary. Well, one day I thought I might try and find a friend for all those figs lying around. I wanted to keep it simple ( like the apricots) and my intuition said freshly ground blackpepper and oh how right it was! With the addition of lavender and a cookie dough made by dates, almonds and very little himalayan salt I formed perfection! Give it a go! It´s super easy and perfect as an appetizer, dessert or simply a snack. Figs not only taste great, its fibers forms a bulk effect and aids digestion. They are also filled with minerals such as calcium, calium, magnesium and iron. 
Saturday snack? 

Do you have Facebook and Twitter? Remember to find me there for daily thoughts, tips, inspiration and lots of love!

Fig Tapas á la Raw

12 pieces

 •  6 large dates, pitted
 • 1/4 cup raw almonds
 • pinch of himalayan pink salt 
 •  4 fresh figs
 • some lavender flowers
 • black pepper to taste 

Process Almonds, dates and salt in a mixer until tuned into a dough. Roll the paste into a long and cut to pieces that you turn to flat disks. Arrange with figs, black pepper and lavender flowers on top. 

The dough is easy to store in the fridge so make more and use for other yummy things!